Soukromá rozhledna z cihel a kamene s dřevěnou vyhlídkou postavena v letech 2008–2009 soukromým majitelem panem Hubařem. Rozhledna je 18 m vysoká a na dřevěný ochoz vede 70 schodů. Nabízí se široký výhled na Krkonoše, Český ráj i Jizerské hory.
rozhledna U borovice
Graficke pismenko Soukromá rozhledna U borovice byla postavena na podnět roprachtického rodáka Františka Hubaře pro radost sobě i druhým. Je vysoká 18 m, cihlová, s kamenným obložením a osazena dřevěným sedmitunovým ochozem. Stavba započala v dubnu roku 2008, kolaudována a zpřístupněna byla v listopadu 2009. Rozhledna byla postavena svépomocí za pomoci sousedů z Roprachtic.
Rozhledna U borovice je pojmenována podle poslední borovice, kterou pod vrcholem zasadil jeho otec a z nichž se dochovala jediná.
Rozhledna se nachází 5 kilometrů od Vysokého nad Jizerou s výhledem na Krkonoše, Český ráj i Jizerské hory. Dále je k vidění Ještěd, Bezděz, Jizera, Štěpánka, Kozí Hřbety, Žalý, Benecko, obrysy Orlických hor, Tábor, Kozákov a dvakrát do roka i Milešovka.