Soustava podzemních chodeb a slepých odrážek o celkové délce 200 m pod náměstím Trčků z Lípy vznikla ve své konečné podobě pravděpodobně v 15. století. Prohlídky s průvodcem zajišťuje turistické informační centrum Světlá n. Sázavou.
Středověké podzemí I
Graficke pismenko Světlá nad Sázavou je prvně doložena r. 1207 v majetku vilémovského kláštera benediktinů. V r. 1855 se stala městem. Ve Světlé se křižují silnice II/150 (Votice-Havlíčkův Brod) a II/347 (Habry-Humpolec). Na východním okraji se nachází nádraží na rychlíkové trati 230 z Kolína přes Havlíčkův Brod do Brna. Z něho též vychází populární lokální trať 212, která sleduje tok Sázavy od Světlé přes Ledečko až do Čerčan a je lidově nazývána Posázavský pacifik. Městem dále procházejí významné turisticky značené trasy, zejména červeně značená dálková trasa, která přichází od Havlíčkova Brodu a dále sleduje tok Sázavy až k jejímu ústí do Vltavy u Davle. ...
29.6. 2015

historie

Podzemní chodby pod náměstím Trčků z Lípy se nacházejí severovýchodně od kostela sv. Václava, žádné písemné prameny však o nich ani o jejich účelu nehovoří. Poslední průzkumné práce tu byly prováděny r. 1944, pak bylo podzemí zapomenuto a do jeho vyčištění a zprůchodnění se dala až skupina nadšenců z Vlastivědného spolku Světelsko v letech 1999-2002 za podpory městského úřadu. Kromě provedení asanačních a zabezpečovacích prací bylo instalováno

Jiří Špaček a Dagmar Sedmíková, vedoucí tur. infocentra Světlá n. Sáz. (s využitím www. kyticesvetla.cz), 30.6. 2015

Havlíčkův Brod  (HB)
    Světlá nad Sázavou