Tvrziště v zahradě domu č. p. 146 nedaleko románsko-gotického kostela. Dle amatérského výzkumu v 30. letech, při kterém nebyly nalezeny žádné pozůstatky zdí, byla celá dřevěná. Zbytky keramiky získané při témže výzkumu lze datovat do 2. pol. 14. stol. a počátku 15. stol., kdy tvrz zanikla.
Graficke pismenko První zmínka o vsi Javorník z roku 1291 v listině vidnavského fojtství uvádí název "Bernardova ves blízko Jawirkniku" (dnešní Bernartice). K vlastnímu tvrzišti ležícímu v zahradě domu č. p. 146 neexistují žádné písemné zmínky. Asi 80 metrů západně od něj stojí kostelík v románsko-gotickém slohu s datovaným vstupním portálem z 60. let 13. století. Dle amatérského výzkumu v 30. letech 20. století, při kterém nebyly nalezeny žádné pozůstatky zdí, byla celá dřevěná. Zbytky keramiky získané při stejném výzkumu lze datovat do 2. poloviny 14. století a počátku 15. století, kdy tvrz zanikla.
Petr Nožička, čerpáno z: Kol.aut. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku II., Severní Morava, Nakladatelství Svoboda, Praha 1983, 22.4. 2015

Jeseník  (JE)
    Javorník