Radnice ve stylu saské novorenesance se secesními detaily byla postavena na místě staré radnice (15. stol./zbořena r. 1907) v l. 1909-1911 podle návrhu arch. Jiřího Bergera a Ludvíka Schöneho. Roku 2006 prošla radnice kompletní rekonstrukcí. Je sídlem Městského úřadu, věž je přístupná veřejnosti.

Vyhlídka z věže radnice:

Graficke pismenko Je možné vystoupat na věž radnice, z jejíhož ochozu se nabízí krásný výhled na město a také na pohoří Hrubého Jeseníku s Pradědem. Celková výška věže je 56 m, ochoz je ve výšce 29 m. Věž je přístupná v pravidelných návštěvních hodinách. Prohlídky jen s průvodcem.

historie

Původní gotická šumperská radnice se prvně zmiňuje roku 1410 a znovu r. 1475. Roku 1513 radnice vyhořela při velkém požáru města, poté byla přestavěna v pozdně gotickém stylu. Po roce 1562 byla radnice renesančně přestavěna a rozšířena. V období třicetileté války byla budova poškozena, roku 1650 bylo opraveno první poschodí a věž, také bylo nadstaveno druhé poschodí. Roku 1662 bohužel radnice zcela vyhořela. Roku 1688 byla obnovena v barokním

E.H. podle Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010; http://www.sumperk.cz/, 31.10. 2013

popis

Původní radnice, která byla zbořena, byla vystavěna již v období gotiky, v průběhu času byla několikrát obnovovaná (v 17. stol. po požáru v barokním stylu). Jednalo se o dvoupatrovou pětiosou stavbu s nárožní bosáží, s dvoukřídlým schodištěm do patra v průčelí. Levá boční strana byla pětiosá, pravá jen s malými a nepočetnými okny. Na obou stranách radnice byly přízemní přístavky masných krámů. Masivní celek radnice byl zakončen čtyřmi

E.H. podle Historické radnice Čech, Moravy a Slezska 2., Zdeněk Fišera, Libri 2010; http://www.sumperk.cz, 31.10. 2013

Šumperk  (SU)
    Šumperk