Kamenná, snad barokní sloupková boží muka s novodobým kovovým křížem na vrcholu, typově odpovídají podobným sakrálním památkám v okolí. Kamenná boží muka se u nás objevují v gotice, vrcholu dosáhla v baroku. Představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus.
© Milan Caha 12/2012
Graficke pismenko Kamenná, snad barokní sloupková boží muka s novodobým kovovým křížem na vrcholu. Jsou velmi jednoduchá a svým tvarem odpovídají typu božích muk hojně rozšířených v této části Vysočiny. Není na nich datace ani žádný jiný čitelný nápis.
Kamenná boží muka se v našich zemích objevují v gotice, vrcholu svého rozšíření dosáhla v baroku. Představují sloup, u kterého byl před svým ukřižováním připoután a bičován Ježíš Kristus. Někdy bývají proto dekorována symboly Kristova utrpení (důtky, kopí, hřeby a pod.). Vztyčována byla i jako poděkování za záchranu při nemocech a neštěstích. V krajině často představovala výrazný orientační bod na okrajích obcí, vrcholcích pahorků či na křižovatkách cest.