Původně pozdně románský hrad Tasovců. V gotice přestavěný na palác a v r. 1578 na renesanční zámek. V r. 1723 zničil zámek požár. Ugartové využili oprav k barokní přestavbě, kterou zámek získal dnešní podobu. V 19. a 20. st. regotizován.
Zámek ve Velkém Meziříčí vznikl četnými přestavbami původního hradu ze 13. století, který strážil důležitou křižovatku obchodních cest.
28.5. 2002

historie

Velkomeziříčský zámek vznikl přestavbami a rozšiřováním původního hradu, jehož vznik spojovala humanistická historiografie s hunským králem Attilou (v 1. 434 – 453). Hrad prý obnovil v r. 638 Samo a nazval jej Samohradem. Na hradě měl také zemřít devátý moravský král Hormidor, který pak byl pohřben na brněnském Špilberku. Ve skutečnosti vybudoval meziříčský hrad v první polovině 13. století rod, mající v erbu křídlo, jako sídlo vznikajícího

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004

hrad přestavěný na zámek