Dům kultury (Dom kultúry)

Roľnícky spolkový dom; Skalica
Jedna z vrcholných realizací architekta Dušana Jurkoviče, kombinující prvky secese s folklórní inspirací. Průčelí zdobeno mozaikami podle M. Aleše, interiéry díly Jožky Úprky a Antoše Frolka. Sídlo Záhorského múzea a Galéria Júliusa Koreszku.
© Milan Caha 06/2008
Graficke pismenko Secesní budovu Kulturného domu (či Katolického kruhu), inspirovanou lidovým stavitelstvím vyprojektoval architekt Dušan Jurkovič. Budova si dodnes uchovala podobu, jakou získala při svém vybudování v roce 1905. Budova je považována za jedno z vrcholných děl Dušana Jurkoviče, při řešení hlavního sálu se autor inspiroval japonskou architekturou a tvaroslovím, které citlivě spojil se secesním a folklórními prvky. Výstavbu domu inicioval skalický rodák, národovec MUDr. Pavel Blaho. Už v projektu se počítalo s využitím několika místností pro jeho národopisné sbírky, které vytvořily základ sbírek Záhorského muzea. Fasáda je zdobena mozaikou, vytvořenou podle ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko