Klasicistní kostel sv. Filipa a Jakuba postaven letech 1849–57 na místě vyhořelého původního dřevěného kostela z r. 1621. Na výzdobě se podílel malíř Umlauf a sochař F.J. Prokop.
pohled od jihu
© Milan Caha 12/2008
Graficke pismenko První kostel v Nebeské Rybné byl postaven v roce 1621. Jednalo se o jednolodní gotizující dřevěnou stavbu se samostatně stojící dřevěnou čtyřhrannou zvonicí. V noci z 9. na 10. září 1845 kostel vyhořel při požáru obce, který ze msty založil v nedaleké hospodě bývalý hospodský Petr Titz. Původní podobu dřevěného kostelíka zachytila malba místního samouka Kropka, uložená na faře v Rokytnici. Stavba nového jednolodního kostela začala v roce 1845, dokončen byl až v roce 1857. Před průčelím stojí sochy sv. Filipa a Jakuba. Na výzdobě interiéru pracovali mimo jiných malíř Umlauf (jeho dílem je boční oltář sv. Jana Nepomuckého) a sochař F.J. Prokop z nedalekého Liberka.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, díl 2, Academia, Praha 1978), 30.12. 2008