Gotický kostel z poloviny 14. století, neogoticky upraven v roce 1895. Kolem kostela zachovalá hradba a barokní hřbitovní brána. V triumfálním oblouku se zachovala gotická malba.
Trhový Štěpánov, kostel sv. Bartoloměje
pohled od židovského hřbitova
Graficke pismenko Město Trhový Štěpánov je v okrese Benešov, 10 km východně od Vlašimi. Ve městě kromě kostela najdete nepatrné pozůstatky zámku, původně biskupského hradu, malé muzeum a kousek za městem starý a dobře zachovalý židovský hřbitov.
Milan Caha, 16.5. 2008

historie

První písemná zmínka o Štěpánově je z roku 1274. Roku 1290 byla obec povýšena na město. Od 6. září 1912 se jmenuje Trhový Štěpánov. Status města ztratil v roce 1954 a znovu získal 12. dubna 2007. Gotický kostel sv. Bartoloměje tvoří dominantu severozápadního konce náměstí. Některé prameny jej datují již do dvanáctého století. Umělecké památky Čech však uvádějí vznik až v polovině 14. století. Kostel byl neogoticky upraven v roce 1895. Kolem

popis

Jedná se o jednolodní stavbu s obdélníkovým presbytářem a mohutnou hranolovou věží na severní straně. Hlavní oltář je barokní od J. Zelenky. V triumfálním oblouku se zachovala gotická malba z druhé poloviny 14. století.

Benešov  (BN)
    Trhový Štěpánov