tvrz Šumburk

Schönburg, Šumná
Chátrající a ve zříceninu se měnící tvrz, která spolu se dvorem nahradila kolem r. 1560 hrad Šumburk. Osada vzniklá kolem dvora ve 20. století úplně zanikla a stejný osud hrozí i posledním zbytkům dvora a tvrze.
Graficke pismenko V r. 1453 postoupili Illburkové šumburské panství pánům z Fictumu. Ti opravili a přestavěli hrad Šumburk, postavili roku 1514 v Klášterci panský dům – tvrz, opět spojili někdejší šumburské panství (1512), tedy Šumburk, Klášterec a Perštejn. Klášterec byl počátkem 16. století povýšen na městečko a Wolf Dittrych Fictum mu udělil roku 1529 svobodu. Roku 1543 prodal Hanuš Fictum své panství opět Šumburkům, ti pak roku 1559 Petrovi Boryňovi ze Lhoty a na Nezabylicích. Petr Boreň byl ve sporu se zemany zastřelen na cestě z Klášterce na Šumburk roku 1560. Panství si později rozdělily jeho dcery. Starší Markéta se vdala za Václava Gryspeka a ujala se ...
Jan Mrzílek - Nadace Renesance 21, 31.8. 2006

historie

Původní osada Schönburg, rozkládající se asi 1500 m západně od Klášterce nad Ohří v nadmořské výšce 424 m. Osadu tvořil panský poplužní dvůr, hájovna, kaple, obytné domy, lesní a zemědělské pozemky, zahrady a sady. K osadě patřilo též území klášterecké hory se zříceninou hradu Šumburk (Schönburg). Původ osady se váže k vzniku poplužního dvora, poprvé zmíněného roku 1512 jako hospodářské součásti hradu, dále pak k založení tvrze jako nového