Nevhodně účelově přestavěný zámek v areálu Třineckých železáren. Postaven Sobky z Kornic kolem r. 1652. V 19. století přestavěn Beessy z Chrostiny do klasicistní podoby, kterou si uchoval až do poloviny 20. století.
Pohled na jižní fasádu dnes bývalého zámku
Graficke pismenko Ačkoliv by se mohl Třinec zdát jako moderní průmyslové město bez historických památek, není tomu tak nebo alespoň tomu tak nebylo vždy. Součástí Třince je i do roku 1946 samostatná obec Konská jejíž historie sahá až do 13. století. Správní a reprezentativní centrum Konské tvořil původně barokní zámeček, vybudovaný v polovině 17. století. Za Sobků z Kornic. K velké přestavbě zámku v moderní klasicistně – empírové sídlo došlo koncem 30. let 19. století za Beessů z Chrostiny, kteří k jeho přestavbě pozvali slavného architekta J. Kornhüsela z Vídně. Osudnou pro zámek se stala blízkost rozvíjejících Třineckých železáren, které nakonec zámek ...

Historie Konské a zámku
    Obec Konská se jako mnoho vesnic v okolí poprvé připomínána v soupisku desátků vratislavskému biskupu z roku 1305. Je však velmi pravděpodobné, že vznila již ve 13. století. Jejím majitelem byl těšínský kníže, avšak Konská často náležela jeho leníkům. Později ves kníže odprodal a již ke konci 15. století byl jejím držitelem Václav Sobek z Kornic, potomek starého slezského rodu. V roce 1614 potvrdil Konské kníže její privilegia. Kolem roku

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 11.1. 2007
    Popis zámku v Konské
    Zámek Konská – pod vlivem klasicismu dostal zámek členěnou empírovou fasádu s výrazným vstupním rizalitem. Přestavbou vznikla dvoupatrová budova s dvěma krátkými jednoosými jednopatrovými bočními přístavky na východní a západní straně. Hlavní průčelí budovy, které bylo zvýrazněno štítem s hodinami uprostřed dvoupatrového kubusu, bylo obráceno směrem k severu do nevelkého parku, na nějž navazoval rozsáhlý hospodářský dvůr. Fasádu členily vypuklé

Popis letního zámečku Sanssouci
    Zámek Sansssouci - byla nevelká jednopatrová budova krytá mansardovou střechou se vstupním průčelím obráceným k západu. Na severozápadě a jihovýchodě zámek lemovaly dvě protáhlé přízemní budovy hospodářské funkce. V ose celého souboru směrem k severovýchodu na hospodářská stavení navazovala zahrada.