Hrad pánů ze Žeberka, založen po pol. 13. stol. Zčásti dřevěnou stavbu nahradil na poč. 2. čtvrtiny 14. stol. nedaleký Nový Žeberk a za pánů z Bergova byl starý hrad po r. 1383 zřejmě definitivně opuštěn. Zachovány valy, příkopy a malé zbytky zdiva.
Vrchol Jezeř
Pohled na vrchol Jezeř, kde stával nejvýše položený hrad v severních čechách Starý Žeberk. Pohled z Tereziny vyhlídky.
Graficke pismenko Nedaleko zámku Jezeří nad hnědouhelnou pánví v přírodní rezervaci Jezerka najdete vyhlídkové místo se skromnými zbytky hradu Starého Žeberka. Z toho jsou patrné valy, příkopy a části obvodového zdiva. Z vrcholové skály, kde kdysi stávala obytná budova či hradní věž, je nádherný výhled na okolní hory a bukové lesy; při pohledu směrem k jihu se pak člověk může poučit o tom, jak se dá nešetrně zacházet s přírodou a krajinou. Za dobré viditelnosti spatříte i České Středohoří či horu Říp. Na hrad vede modrá značka, buď od zámku Jezeří (zde ale počítejte s poměrně strmým výstupem), a nebo od Lesné.
16.11. 2003

turistické

Jako zajímavost lze uvést, že při floristickém průzkumu území před vyhlášením rezervace Jezerka byly zjištěny další pozůstatky osídlení hradu: rostliny Dobromysl lékařská a Užanka lékařská. Ty se dřívě pěstovaly v hradních zahradách a byly využívány k lékařským účelům. Dobromysl jeteplomilná rostlina, která roste na západním straně vrcholu Jezerky, ačkoliv se nikde jinde v Krušných horách nevyskytuje. Dobromysl nahrazovala majoránku a Užanka se

webové stránky Krušné hory na Mostecku, 2.2. 2005

historie

Hrad starý Žeberk býval obranným hradem na jižním úpatí Krušných hor. Jméno Žeberk vzniklo počeštěním původního jména hradu Seeberg - česky Jezerní hora, podle polohy nad Komořanským jezerem. Za jeho zakladatele bývá považován Albert ze Žeberka. Hrad ale pravděpodobně vznikl již dříve, v první třetině až polovině 13.století. Za jeho zakladate proto občas bývají považováni páni ze Rvenic (pozdějších Ervěnic). Ve druhé čtvrtině 14.století byl

Vladimír Studecký,Encyklopedie českých hradů (T.Durdík)., 2.2. 2005