Moje místa 0
Žulová nedatovaná boží muka, pravděpodobně z 18. století. Svým tvarem odpovídají obdobným památkám v tomto regionu. Mají štíhlý osmiboký dřík a vysokou kaplici komplikovaného tvaru, rozdělenou na dvě části římsou. Koule a kříž, které jsou obvykle na vrcholu božích muk v této oblasti, zde chybí.
© Milan Caha 04/2014
Graficke pismenko Obec je situována severozápadně od okresního města Pelhřimov. Jižně od ní se nacházejí dva velké rybníky – Horní a Dolní Kladiny, kolem kterých prochází modrá turistická značka. V obci jsou kromě těchto božích muk další pamětihodnosti – kostel Narození Panny Marie, barokní fara a další kamenná boží muka.
1.6. 2019

historie

Žulová nedatovaná boží muka pocházejí pravděpodobně z 18. století. Svým tvarem odpovídají obdobným památkám v tomto regionu. Osmiboký dřík vychází z poměrně vysokého hranolového soklu. Vysoká čtyřboká kaplice leží na římse, která zakončuje dřík a je rozdělena menší římsou na dvě části. V dolní části je mělká, dnes prázdná nika. Horní část je zdobena pouze rytými rámy a je zakončena třetí menší římsou a projmutým jehlancem. Koule a kříž, které

Milan Caha, 1.6. 2019