Větrný mlýn byl postaven v 80. l. 19. stol. Poslední majitel, mlynář J. Sláma, zde mlel do r. 1926. Od té doby mlýn chátral. V 2. pol. 60. let 20. stol. instalace náznak. rekonstrukce větrného kola Památkovým ústavem. R. 1970 mlýn opravilo místní lovecké sdružení, kterému slouží jako lovecká chata.
Větrný mlýn - pohled zepředu

Jediný dochovaný slovenský větrný mlýn

Graficke pismenko Větrný mlýn v Holíči se nachází u staré sýpky v lesíku nedaleko městečka. Jedná se o jediný dochovaný slovenský větrný mlýn. Na Slovensku se větrné mlýny moc nestavěly – vzhledem k hojné síti řek a charakteru krajiny byly upřednostňovány mlýny vodní. Většina větrných mlýnů byla postavena v polovině 19. století. Větrný mlýn v Holíči je typem holandského zděného větrného mlýna. Byl postaven v 80. letech 19. století. Na místě stál původně dřevěný větrný mlýn, který je zachycený na rytině L. Schmalhofera z roku 1801. Pravděpodobně vyhořel a byl nahrazen novým kamenným mlýnem. Kamenná třípodlažní budova kruhového půdorysu má tvar válce, ...
KK, E.H. podle Kultúrne krásy Slovenska - Technické pamiatky, L. Mlynka a K. Haberlandová, Dajama r. 2007; http://www.cestomila.cz (Petr Nejedlý), 5.2. 2013

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    mlýn