městské lázně

Stadtbad, Zittau/Žitava
Městské lázně byly postaveny podle projektu městského stavitele Trummlera roku 1873 na místě severozápadního oblouku hradeb. Jejich věž, zvaná Speyviel, posloužila jako spodní část vodárny, kombinované s ústředním komínem. Rozsáhlá rekonstrukce proběhla v letech 2003–08.
Hlavní průčelí lázní od severozápadu

Městské lázně v Žitavě

Graficke pismenko Tehdejší bohaté průmyslové město Zittau postavilo pro své obyvatele v letech 1873–74 na místě severozápadního oblouku hradeb podle projektu stavitele Trummlera jedny z prvních veřejných očistných lázní v Německu. Do stavby byla zapojena hradební věž, zvaná Speyviel, která slouží dodnes jako spodní část vodárenské věže a ústředního komína. Při otevření nabízely lázně dva bazény (pánský a dámský), řadu van a horké lázně ruského či irsko-římského stylu, parní koupele a prostory pro lékařské a ozdravné koupele. V bazénech bylo osazeno zařízení na výrobu vln o výšce 10 cm, poháněné parním strojem. Po roce 1945 lázně spolu s celým městem ...
    technická památka
    Německo