Historicky mladá kaple postavená v dobovém stylu dle inspirace z obrázkového kalendáře. Vnitřní interiér obsahuje některé prvky kostela ze zatopených Dolních Kralovic, ve věžičce se pak nachází elektricky ovládaný zvon, oznamující poledne a klekání.
kaple Nanebevzetí Panny Marie
Graficke pismenko Samotná kaple svou historií není nijak zvlášť zajímavá vzhledem k tomu, že s její stavbou svépomocí se započalo až 11. července 1998. Práce trvaly "pouhých" deset týdnů, tedy do konce měsíce září téhož roku. Ovšem nespornou raritou této kapličky je fakt, že v jejím interiéru bylo použito několika prvků z kostela v Dolních Kralovicích, který musel ustoupit pokroku a zmizel tak nenávratně pod hladinou nedaleké vodní nádrže. Ve věžičce se nachází elektricky ovládaný zvon vážící 24 kilogramů, který byl odlit v roce 1983 na náklady zdejších hasičů a tehdy byl zavěšen v obecní zvoničce. Tento zvon zde vyzváněl až do roku 1998, kdy byl ...
Jaroslav Šefčík (velice děkuji panu Františku Dvořákovi, Sedmpány č.p. 25), 6.11. 2009

Benešov  (BN)