Gotická kamenná šestipodlažní věž vysoká 46 m, součást opevnění Rakovníka z l. 1519–22 od Jana Chochola a parléře Víta. Unikátní je dochované předbraní na vnější straně brány. Dnes je ve věži expozice fotografií místních fotografů.
Vysoká brána
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Na místě dnešní Vysoké brány, v severní části opevnění Rakovníka, v místech kde ústila cesta z Loun, stávala brána zvaná Věžní. Již tato stará brána bývala nejvyšší ve městě. V roce 1517 byla brána opravována mistrem Janem, autorem nové Pražské brány. Již o dva roky později – tedy r. 1519 – začala stavba brány nové, zvané již tehdy Vysoká. Stavbu vedl pražský stavitel Jan Chochola a parléř (vedoucí stavební hutě) kameník mistr Vít. Stavba byla dokončena r. 1522. Významným prvkem je neobvyklé předbraní, které chrání vnější část brány. Ochoz zdobil pás znaků městských cechů, který je dnes umístěn v lapidáriu u městského muzea. Ve věži bydlel věžník, ...
Milan Caha (zdroj: Cechner Antonín, Soupis památek uměleckých a historických v Království Českém, ročník 39. Politický okres rakovnický, II. díl , Praha 1913), 25.2. 2009