Socha nedaleko kostela v Pěčíně z r. 1795. Nechal ji vytvořit hrabě Adam z Bubna a z Litic, dílo řezbáře Aloise Cyriaka, kameníka Kodytka z Klášterce a Matěje Ledviny ze Žamberka. Opravena r. 1862 a znovu r. 1898.
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Sochu nechal roku 1795 postavit hrabě Adam z Bubna a z Litic jako poděkování za záchranu při nehodě, která se jemu a jeho těhotné manželce Marii Karolíně udála při návštěvě pouti v Pěčíně. Když se odpoledne vraceli do Žamberka, převrhl se jim kočár a zřítil se i s koňmi ze stráně. Hraběnka z kočáru vypadla, nikomu se však zázrakem nic nestalo. Sochu vytvořili žamberský řezbář Alois Cyriak, kameník Kodytek z Klášterce a Matěj Ledvina ze Žamberka. Socha byla opravena roku 1862 a znovu roku 1898.
Milan Caha (zdroj: farní kronika Pěčína, citovaná na pecin.webzdarma.cz), 11.1. 2009

socha, monument