Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Engelsberg, Engelsberk, Sehrad, Sehradice, Tetov, Vala

hrad Engelsberg

Engelsberk, Sehrad, Sehradice, Tetov, Vala
Hrad Engelsberg (Andělský hrad), zal. koncem 13. st. biskupem. Poč. 14. st. byl dobyt. Od 14. st.-poprvé název Sehradice. V 18. st.-Sehrad, Vala. Tetourové jej vlastnili již jako opuštěný. Dnes zbyly valy předhradí, malé zdivo, vyvýšenina z věže.
zdivo
2003 ©Puffin
Graficke pismenko Hrad Sehrad, Sehradice Engelberk nebo také lidově Tetov, snad po rodu Tetourů, který držel hrad již v jeho postupném zániku, můžete nalézt asi 1,5 km od Horní Lhoty. Z hradu se dochovaloněkolik zdí apoměrné rozsáhlé terénní reliéfy po bývalách staveních a opevnění.
1.8. 2002

historie

Mnoho nejasností o dějinách tohoto hradu vzešlo z toho, že jeho přesná poloha nebyla dlouho zjištěna (byl lokalizován buď k Sehradicím, nebo k Slavičínu) a že své původní jméno Engelsberk změnil na Sehrad; navíc jej lid nazýval Tetov podle rodu Tetourů z Tetova. Polohu hradu na srázném ostrohu nad kostelem v Horní Lhotě zjistil teprve při svých výzkumech F. I. Červinka, který jej také v r. 1928 podrobně popsal. Šlo o mohutný (obvod měří 900

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 23.4. 2004