Sotva znatelné terénní pozůstatky tvrziště se zcela zaniklou tvrzí, jejíž vznik nezachycují žádné prameny a jedinou starší relací je zmínka o Petrovi ze Štítné z roku 1374. Dnes je celé tvrziště neproniknutelně zarostlé.
Pohled na zvrziště od jz.
Štítná nad Vláří je částí spojené obce Štítná nad Vláří-Popov, která má přes 2000 obyvatel. Prochází jí železniční trať 341 Staré Město u Uherského Hradiště - Vlárský průsmyk, která tu má zastávku Popov, a také silnice II/495 spojující Bojkovice a město Brumov-Bylnice. Tvrziště leží při železniční trati mimo turisticky značené cesty.
12.2. 2021
historie

Štítnou jako samostatný statek a její tvrz prameny nezachycují a už roku 1424 byla součástí brumovského panství. Jedinou zmínkou je ta o Petrovi ze Štítné z roku 1374. Otázku, zda na tvrzi sídlil, komplikuje nejistota, zda tvrz nepatřila k Popovu, kde se tvrz uvádí ještě roku 1504. Dnes je celé tvrziště neprodyšně "uzavřeno" náletovou směsicí stromů a keřů. Jihovýchodní svah byl odtěžen při stavbě železnice, na severovýchodě je znatelná přirozená prohlubeň nahrazující příkop. Příkopy na ostatních stranách byly v době návštěvy neznatelné. Bez archeologického průzkumu hrozí totální zánik tvrziště.

Dohňanský Dušan - zdroj : M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí; Nekuda, Unger - Hrádky a tvrze na Moravě, 11.2. 2021

Zlínský kraj,  Zlín  (ZL), Štítná nad Vláří