Hraběcí konírna s mléčnicí postavena asi roku 1850, která sloužila k ustájení jezdeckých a kočárových koní i skotu.
Pohled na budovy bývalé hraběcí konírny s mléčnicí (budova byla upravena pro potřeby hasičů)
Graficke pismenko Areál bývalé hraběcí konírny s mléčnicí postavené asi roku 1850 se nachází v centrální části zámeckého parku u zámku Fryštát (dnes park Boženy Němcové). Hraběcí konírna s mléčnicí sloužila k zásobování zámecké kuchyně mlékem, máslem a dalších produktů kvalitního skotu. Ve stájích se chovala kvalitní a odolná plemena anglických plnokrevníků používaných k projížďkám panstva nebo k honům. Při slavnostních příležitostech nechal hrabě Jindřich zapřáhat kočár s koňským čtyřspřežením. Jezdečtí koně se používali při konání tzv. vznešených honů. Tyto hony se pořádaly především na počest významných návštěv za pomoci honců, psů a lovců na jednu ...
Miroslav BITTER, 27.9. 2007

61-62 Ostravsko