Před r.1360 na náměstí postavena gotická radnice, kamenná budova s věží. V letech 1739–1744 postavena nová barokní radnice, do které byla zakomponovaná i věž. R.1994 byly v radnici instalovány galerijní expozice Městského muzea a galerie.
Graficke pismenko Město Polička se nachází 17 km západně od Svitav. Leží na silnici I/34 Svitavy – Hlinsko – Havlíčkův Brod. Je dosažitelné buď železnicí, leží na železniční trati č. 261 Svitavy – Ždírec u Skutče, a nebo autobusy. Do poličky vedou autobusové linky z celé řady měst, vč. Prahy.
V Poličce můžeme vidět řadu pamětihodností jako středověké opevnění města, kostel sv. Michala, kostel sv. Jakuba a další. Ve věži kostela sv. Jakuba ve světničce pro strážce se v roce 1890 narodil hudební skladatel Bohuslav Martinů.

historie

Město Polička bylo založeno roku 1265 českým králem Přemyslem Otakarem II. Ještě před rokem 1360 byla v centru města, na náměstí, postavena gotická radnice. Její podoba je známa pouze z vyobrazení města z let 1711 – 1727. Byla to kamenná patrová budova s věží. Ta jediná z původní stavby byla zakomponovaná do stavby nové radnice. Zbytek této stavby byl zbořen na počátku přestavby v roce 1739. Na místě gotické radnice byla v letech 1739 – 1744

popis

Poličská radnice po barokní přestavbě je monumentální dvoupatrová budova palácového typu s mansardovou střechou a věží. Fasády jsou v přízemí členěny pásovou rustikou, přes obě horní patra běží pilastry s kompozitními hlavicemi, na všech čtyřech stranách jsou nízké trojúhelníkové štíty. Nad okny přízemí a druhého patra jsou reliéfní štukové mušle, nad okny prvého patra pak zvlněné nadokenní římsy. Vchod do radnice je na východní straně a nad ním

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)