Pramen Ottovka

Luhačovice
Minerální pramen původně vytékal volně na povrch. R. 1905 byl zachycen v kamenném sklípku. Je jedním z nejstarších z 16 luhačovických pramenů. V l. 1929-39 byla postavena klenutá kamenná jeskyně s mříží a poblíž kruhový pavilon s výtokovou kašnou. Název získal pramen po hraběti Ottovi Szerenyim.
Nedaleko tenisových kurtu je pramen Ottovka.
Standa Brebera, 23.6. 2005

pramen Ottovka
    Původně pramen vytékal volně. V roce 1905 byl zachycen v kamenném sklepení. V roce 1929 byl nedaleko jejího skutečného vývěru postaven kruhový pavilon. Další úprava je z roku 1939, kdy byla postavena kamenná jeskyně.
    Pramen Ottovka je díky svému kruhovému pavilonu symbolem celých Luhačovických lázní. Vyvěrá na pravém břehu Horní Olšavy, na úpatí Malé Kamenné. Vývěr je v puklině pískovce a je jímán v hloubce 1,5 m. Původně voda vytékala volně, ale roku 1905 byla zachycována v kameném sklepení. Úpravy proběhly v letech 1929 a 1939. Tehdy byla vybudována klenutá kamenná jeskyně s mřížovanou branou. Od roku 1937 však pramen vyvěrá ve výtokové kašně nad

Ivo Rozehnal - podle knihy Luhačovice /Mudr. A.Jančář - Olympia 1988, 4.8. 2010