Ludkovice

Oberský vrch
Hradiště bylo pravděpodobně osídleno nositeli púchovské kultury v pozdní době laténské a snad později využíváno i v raném středověku. Prvně lokalitu popsal v r. 1890 J. Kučera a v r. 1896 I. L. Červinka. Některými autory zpochybňovaná lokalita potvrzena r. 1989 kovovými nálezy z povrchového sběru.
Pohled z vrchu Oberský k jihu
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Hradiska (též hradiště) byla pravěkými a raně středověkými předchůdci vrcholně středověkých hradů a opevněných měst. Jedna taková lokalita se nacházela na katastrálním území východomoravské obce Ludkovice. Hradisko je vzdáleno asi 2,8 km severně od středu obce, v oblasti Komonecké hornatiny, ve střední části Vizovické vrchoviny, v poloze "Oberský" (483 m n. m.). Přes lokalitu prochází naučná stezka Pod Starým Světlovem. V místech archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázáno hledání s detektorem kovů.

historie

Hradiště vybudované na výrazném k jihu vybíhajícím ostrožnovitém kopci zvaném Oberský vrch (483 m n. m.) bylo přirozeně chráněno od západu a východu strmými svahy klesajícími do údolí Ludkovického a Březůveckého potoka, které převyšuje asi o 150 metrů. Hradiště bylo zřejmě opevněno dnes již nezřetelnými pozůstatky valu na severní straně a dvou příkopů a valu na straně jižní. Lokalita byla pravděpodobně osídlena nositeli púchovské kultury v

Luděk Vláčil - zdroj: Kamenný klíč - Staroslovanské hrady- Slovanská hradiště v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Roman Abušinov a Kateřina Sučková 2005, Encyklopedie hradišť na Moravě a ve Slezsku Miloš Čižmák, Libri, 2004., a další, 5.7. 2019