Žulová barokní boží muka z 18. století mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Dle nápisu na soklu jsou snad z roku 1729. Sloup je zakončen římsou a čtyřbokou kaplicí. Na vrcholu je kamenná koule a fragment kovového (původně snad dvouramenného) křížku. Památkově chráněna od roku 1958.
© Milan Caha 04/2019
Graficke pismenko Vesnice Čejkov (německy Tschejkow) je částí městyse Nový Rychnov. Nachází se asi 3,5 km na západ od Nového Rychnova. Vsí procházejí dvě turistické trasy (zelená a žlutá) a cyklotrasa Greenway ŘV. Najdete zde ještě jedna barokní boží muka a kapličku zasvěcenou sv. Janu Nepomuckému.
30.5. 2019

historie

Barokní žulová boží muka z 18. století mají podobu typickou pro tuto část Vysočiny. Dle špatně čitelného nápisu na soklu by mohla být snad z roku 1729. Sloup je zakončen hlavicí s římsou a čtyřbokou kaplicí se zaklenutými mělkými nikami. Na vrcholu je kamenná koule a fragment kovového (původně snad dvouramenného) křížku. Boží muka jsou památkově chráněna od toku 1958.