Novogotický anglikánský kostel v Mar. Lázních byl postaven v letech 1878-1879. Tento typ stavby je u nás jedinečný. Po 2. světové válce zchátral. V letech 1993–1994 byl komplexně opraven včetně nového přístřešku před vchodem. Nyní je jeho majitelem město a je využíván jako koncertní a výstavní síň.
Mar. Lázně - anglikánský kostel
Graficke pismenko Mariánské Lázně byly založeny na přelomu 18. a 19. století opatem tepelského kláštera z podnětu klášterního lékaře J. J. Nehra, název dostaly r. 1808 podle Mariiných pramenů a r. 1812 se staly samostatným sídelním celkem vyčleněním z tehdejší obce Úšovice. V r. 1865 byly povýšeny na město. Mají výhodné dopravní spojení. Na jižním okraji města je nádraží na trati 178 z Plzně do Chebu a z jihu i východu je obchází silnice I/21 spojující dálnici D5 u Boru u Tachova s dálnicí D6 u Chebu. Přímo městem prochází silnice II/230 z Chodové Plané do Bečova nad Teplou.
Anglikánský kostel se nachází v západní části města ve svahu pod Ruskou ulicí.
1.10. 2019

historie

Novogotický anglikánský kostel, označovaný též jako kaple, nechala vystavět paní Ann Scott of Rondono podle plánů londýnského architekta Williama Burghese. Stavba byla dokončena roku 1879 a zasvěcena Ježíši Kristu ("Christ Church"). Typ stavby v podobě anglikánské kaple je na našem území jedinečný. Kostel byl postaven v letech 1878-1879 za darovanou částku 12 000 zlatých od paní Ann Scott of Rondono, která tak chtěla uctít památku svého

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek a památkového katalogu), 25.7. 2020

popis

Stavba z režného neomítnutého zdiva z ostře pálených cihel sestává z lodi a výrazně odděleného presbyteria, jehož závěr je půlkruhový. Sedlová střecha je pokryta taškovou krytinou. Na hřebenu střechy nad lodí jsou na protilehlých koncích znamení kříže z kamene. Okna presbyteria jsou jednoduchá, klenutá lomeným obloukem. Okna lodi jsou sdružená s jednoduchou rozetou. Všechna mají barevné výplně. Vchod pod dřevěným pavlánem má členěný kamenný

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 25.7. 2020
    Karlovarský kraj