Hrady.cz
Tvrz, postavená asi v pol. 14. stol. R. 1356 na ní sídlil vladyka Tobiáš z Kamenice. R. 1358 se odtud píší Dobeš a Jindřich, poté se majitelé často střídali. V pol. 16. stol. byla přestavěna v renesančním stylu. Před r. 1556 připojena Valdštejny k třebíčského panství. R. 2009 zrekonstruována.
Tvrz od severu
© Roman Řezáč 06/2004
Objekt tvrze stojí uprostřed vesnice, je možné ho volně obejít, ale je uzamčen a zdá se, že zatím opuštěný bez vnitřního vybavení..

historie

První jména, spolehlivě spojená s tvrzí, jsou Dobeš a Jindřich z Kamenice. Ti se po ní píší v roce 1358. Tvrz byla několikrát přestavována, naposledy zřejmě mezi 16. a 17.stoletím. Na konci minulého století prošla celkovou rekonstrukcí.
    Roman Řezáč, 12.6. 2004
    Tvrz v Kamenicích byla asi vybudována v polovině 14. století, neboť v r. 1356 na ní sídlil místní vladyka Tobiáš z Kamenice. Poté se její majitelé střídali. Tvrz byla v polovině 16. století přebudována v renesančním stylu a o jedno poschodí zvýšena. i když se stala před r. 1556 součástí třebíčského panství, náležejícího Valdštejnům, zůstala dodnes plně zachována, protože se jí patrně užívalo při příležitostných návštěvách vrchnosti a jako bytu

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 13.6. 2004