Secesní tančírnu nechal v l. 1906-1907 postavit kardinál Georg von Kopp. Svému účelu sloužila do 50. l. 20. stol. Do r. 1954, kdy ji získal stát, byla v majetku církve. Později se stala téměř ruinou. V l. 2014-2015 byla zrekonstruována a slouží jako informační centrum, kavárna a k pořádání koncertů.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Račí údolí se nachází u Javorníka v Rychlebských horách. Prochází jím modře značená turistická cesta a naučná stezka Rychlebskými horami. Hned na začátku Račího údolí vás upoutá cedule připomínající dopravní značku označující začátek vesnice s nápisem „konec světa", která je pro kolemjdoucí velkou atrakcí. Lidé se na ni překvapeně dívají, zastavují u ní a fotí se. Je zde parkoviště, restaurace a tábor s chatkami. Nejkrásnější stavbou Račího údolí je secesní Tančírna. Nedaleko se nalézají terénní pozůstatky tvrze, tzv. Čertovy kazatelny, zřícenina hradu Rychleby a terénní náznaky po hradu Pustý zámek.

historie

Tančírnu v Račím údolí nechal v letech 1906-1907 vybudovat německý kardinál římskokatolické církve Georg von Kopp (1837-1914), který působil jako biskup ve Fuldě a arcibiskup ve Vratislavi. Secesní stavba, pojmenovaná Georgshalle po svém zakladateli, vznikla na místě zbořené parní pily. Kolem objektu tančírny, která sloužila jako taneční sál, restaurace a penzion, byl vybudován park. Brzy se toto místo stalo oblíbeným cílem výletů obyvatel

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.navstivtejeseniky.cz, https://cs.wikipedia.org, http://sumpersky.denik.cz a další, 22.5. 2017