Do povodní a následných sesuvů půdy v r. 1880 měl vodopád výšku 45 m a voda padala volným pádem. Od té doby zejména ve spodní části tvoří vodopád malé kaskády a jeho výška je již pouhých 28 m. I přesto však stále patří k nejvyšším vodopádům v ČR a je považován za nejvyšší vodopád v Jeseníkách.
© Luděk Vláčil 05/2017
Graficke pismenko Přírodní rezervace Vysoký vodopád se nachází na území Slezska v Chráněné krajinné oblasti Jeseníky na severním svahu Velkého a Malého Jezerníku a východního svahu Malého klínu. Předmětem ochrany je soustava kaskád a proudů na horním toku Studeného potoka. Rezervace obklopuje Vysoký vodopád, jenž je považován za nejvyšší vodopád Jeseníků. Leží asi 3,5 km severo-severozápadně od vrcholu Pradědu, kde překonává na krátké vzdálenosti výšku z 1018 až k 990 m n. m. Nejkrásnější pohled na něj bývá na jaře, když taje sníh a tak je dostatek vody. Nejlépe se k vodopádu dostanete po modře značené turistické stezce z autobusové zastávky Bělá pod Pradědem, vodopády nebo z turistické chaty Švýcárna rovněž po modré.

přírodní scenerie
     Jeseník  (JE)