Moje místa 0
Pův. lovecký zámeček, jehož jádro tvoří litinový pavilon, zakoupený Lichtenštejny na Vídeňské světové výstavě r. 1873. R. 1945 zkonfiskován a násl. zcela vyrabován. Později zde byl dětský tábor. Od r. 1958 patří mezi chráněné kulturní památky ČR. V současnosti je v soukromém majetku, chátrající.
Lovecký zámeček v Nových Valteřicích
Pohled od západu
© Pavel Vítek 01/2014
Graficke pismenko Nové Valteřice jsou místní částí Moravského Berouna, od kterého jsou vzdáleny severně asi 6 km. Malý lovecký zámeček je ukrytý v lese severně od Nových Valteřic, vzdálený asi 1,5 km. Chůzí po polních cestách je asi 15 minut daleko. Je v soukromém majetku a je veřejně nepřístupný.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1692, dříve se nazývala Meindorfel. Zámeček postavili Lichtenštejnové v letech 1864 - 1876. Nejzajímavější částí stavby je litinový pavilon, zakoupený na Vídeňské světové výstavě roku 1873. Zámeček sestává ze dvou budov - z hlavního pavilonu s kamenným přízemím (částečně podsklepen), v zadní části s arkádou, nesenou litinovými sloupy, a z menší dřevěné budovy, která sloužila jako hodovní místnost

Pavel Vítek – zdroj: http://smirci-krize.cz/fotky-ol-ol-moravsky-beroun-nove-valterice-lovecky-zamecek.php (doplněno redakcí - http://monumnet.npu.cz), 18.1. 2014