Budova sanatoria byla postavena r. 1903, původně pro První slezský vojenský ústav R. Sternadela. Kolem r. 1906 upravena na hotel a r. 1910 zde bylo otevřeno sanatorium. Majitelé se často střídali. Po r. 1945 ozdravovna, učňovské středisko. V 60. l. 20. stol. havarijní stav objektu, demolice r. 1964.
Hlavní obrázek místa
Jeseník - Sanatorium Altvater v bývalém Frývaldově na historické pohlednici z roku 1917. Soukr. sbírka IvoR

Historie budovy sanatoria Altvater

Graficke pismenko Vyhlášené sanatorium Altvater v bývalém Frývaldově - dnešním Jeseníku - by jste již hledali marně. Na jeho místě, na okraji Smetanových sadů pod Křížovým vrchem, v ulici Karla Čapka stojí dnes komplex nových budov, kde sídlí několik úřadů. Původní budova byla dokončena v roce 1903. Autorem stavby byl ing. Zdenko Vodička z Uničova, zadavatelem byl Rudolf Sternadel, zakladatel a ředitel Prvního slezského vojenského ústavu, jehož sídlem se budova stala. Budova měla tři poschodí a dvoupodlažní křídlo. Z finančních důvodů škola změnila majitele a někdy kolem roku 1906 byla upravena na hotel, roku 1910 zde bylo slavnostně otevřeno sanatorium Altvater. ...

zaniklý
     Jeseník  (JE)