Naučná stezka na hoře Zlatý Chlum, kde se od dob středověku těžila zlatá ruda, byla otevřena r. 2007. Hornická stezka nabízí na svých zastávkách informace ohledně různých způsobů dolování rudy. Stezka přibližuje 4 časové etapy těžby za celkové období od r. 1200 do konce 19. stol.
Zlatá stezka na Zlatém Chlumu
© Ivo Rozehnal, 07/2011
Graficke pismenko Nad městem Jeseníkem leží hora Zlatý Chlum. Ve středověku zde probíhaly četné těžební aktivity – těžila se zde zlatá ruda, která se nadále zpracovávala. Jedno z těchto míst přibližuje i vybudovaná naučná stezka. Leží v lese při žluté turistické značce, která vede z města na Čertovy kameny s nádhernou vyhlídkou, či dále na rozhlednu Zlatý Chlum. Stezka svými zastaveními vysvětluje tehdejší dolování zlata. Terénní nerovnosti s odtěženým skalním podložím přibližují práci zdejších horníků. Jámy, v nichž se dolovalo na Zlatém Chlumu, měly hloubku až 40 m. Zdejší lokalita je velmi ceněná, protože ukazuje čtyři časové etapy těžby. Nejstarší je datována roku ...
Ivo Rozehnal - Zdroj – Naučná stezka Zlatý Chlum, 20.7. 2011

technická památka