Městská památková rezervace Slavonice chrání středoevropsky unikátně dochovaný soubor především renesančních měšťanských domů. Poválečná obnova rehabilitovala řadu do té doby skrytých architektonických prvků.
Horní náměstí s kašnou
Graficke pismenko Slavonice jsou přístupné po silnicích II. třídy od Telče, Jindřichova Hradce, Nové Bystřice a Jemnice a po železniční trati z Kostelce u Jihlavy. Parkování na obou náměstích je zpoplatněno, bez problémů a bezplatně lze parkovat podél bývalých hradeb (zejména u autobusového nádraží). Město nabízí celoročně návštěvu místního musea, v letní sezoně pak výstup na městskou věž (u farního kostela) či sestup do historického podzemí. Na jeho západním okraji najdeme museum československého pohraničního opevnění, uvnitř města pak několik soukromých kulturních zařízení. Turistická infrastruktura zahrnuje i ubytovací a stravovací možnosti. Návštěvy ...

Městská památková reservace Slavonice
    Město Slavonice vzniklo z osady německy mluvících kupců, vyrostlé v sousedství slovanské vsi, pojmenované zřejmě po prvním majiteli (ves lidí Slavoňových). Nelze vyloučit ani existenci opevněného dvorce (týna) v prostoru dnešního farního kostela. Městský statut osada získala zřejmě v polovině 14. století. Z prostoru Dolního (dnes Mírového) náměstí se město rozšířilo východním směrem a bylo obehnáno hradbami. Po husitských válkách začaly

Jindřichův Hradec  (JH)
    Slavonice