Velký Roudný, čedičový kopec s kapličkou a dřevěnou rozhlednou, je svojí výškou 780 m n. m. nejvyšší vyhaslou sopkou Nízkého Jeseníku a zároveň nejzachovalejším stratovulkánem Moravy, činný byl na přelomu třetihor a čtvrtohor (před 1–2 mil. let).
Graficke pismenko Velký Roudný je čedičový kopec s zalesněným vrcholem a s pruhy stromů a keřů mezi loukami, které pokrývají jeho úbočí. Svojí nadmořskou výškou 780 m je nejvyšší vyhaslou sopkou Nízkého Jeseníku. Od roku 1966 je jeho vrcholová část o rozloze 81 ha národní přírodní památkou. K tomuto oblíbenému turistickému cíli se dostaneme z obce Roudno po zelené turistické značce. Je to asi 1,5 km. Vydáme se nahoru po asfaltové silnici směrem na Křišťanovice. Po pár stech metrech narazíme na informační ceduli a panelovou odbočku vlevo. Zde je možno zaparkovat auto. Po 200 m, po skončení panelové cesty stoupáme loukami prudce vzhůru k lesíku na vrcholu, kde na ...
Zuzana Holasová , 9.12. 2009