zrušená trať Ostravice - Bílá

Ostravice, Staré Hamry, Bílá, přehrada Šance
Zaniklá horská historická železnice vystavěná v l. 1908-11 z iniciativy olomouckého arcibiskupství a spojující obec Ostravici s horskými obcemi Staré Hamry a Bílá. Původně sloužila pro svážení dřeva z hor, později převážně turistům. Zanikla v r. 1965 v souvislosti s výstavbou přehrady V Šancích.
nostalgie - dojezd parního vlaku do Ostravice
© Jan P. Štěpánek 10/2009
Graficke pismenko Zaniklá historická horská železnice spojující v letech 1911 až 1965 současnou obec Ostravici s beskydskými horskými oblastmi Starých Hamer a Bílé. Původním smyslem výstavby železniční tratě ve složitém horském terénu kolem údolí řeky Ostravice bylo usnadnění a zrychlení dopravy vytěženého dřeva ze vzdálených hraničních oblastí beskydských lesů, z tzv. zadních hor. Zadní hory poskytovaly nemalý zdroj dřeva pro fungování tehdy již upadajících provozů železáren ve Frýdlantu nad Ostravicí, Čeladné, Bašce a Frýdku. Do té doby se dřevo do železáren kolem středních a horních poloh toku řeky Ostravice splavovalo po řece, což bylo velmi náročné finančně ...

Zrušená železniční trať Ostravice - Bílá
    Po železniční trati Bílá - Ostravice v Beskydech jezdily 57 let vlakové spoje, které pokračovaly až do Frýdlantu nad Ostravicí. Původní trať postavila stavební firma A. Samohrda a její provoz byl zahájen v roce 1908. Určena byla pro svoz dřeva z beskydských lesů a občasnou osobní dopravu. Postupem času ale houstl počet přepravených lidí, kteří stále častěji vyhledávali rekreaci v Beskydech. Počet spojů ve 30 letech dosáhl k šesti motorovým

Ondřej Kořínek. Zdroj: Zrušené železniční tratě v Čechách na Moravě a ve Slezsku, Miroslav Jelen, 3.7. 2014