dům cisterciáků

Muzeum TGM; Stará pošta
Barokní stavba z r. 1781, vystavěna cisterciáky z kláštera Plasech. Po zrušení kláštera továrna, hostinec, tiskárna, pošta a obydlí pro chudinu. Od r. 1936 muzeum. Dnes jsou zde historické a přírodovědné expozice muzea T.G.M.
© Milan Caha 02/2009
Graficke pismenko Barokní stavba s mansardovou střechou a mohutnými opěráky je na severozápadě ohrazena hradební zdí s brankou pro pěší, ze dvora je vstup do Pražské brány. V budově je stálá expozice o historii a přírodě na Rakovnicku, ve dvoře je zajímavé lapidárium.
28.2. 2009

historie

Na místě současné budovy muzea stávala rakovnická fara, později děkanství´postavené v 16.století. Tato budova byla zničena v době třicetileté války a nová fara byla pak vybudována poněkud severněji. Na opuštěném městišti si v letech 1771–81 postavili cisterciáci z kláštera v Plasech barokní novostavbu, která sloužila řádovým bratřím k odpočinku při cestách do Prahy. Po zrušení kláštera císařem Josefem II. zde byla několik let textilní

Milan Caha (zdroj: Antonín Cechner: Soupis památek historických a uměleckých v Království Českém, sv. 39 Politický okres rakovnický, II. díl, Praha 1913 a www.muzeumtgm.cz), 28.2. 2009

Rakovník  (RA)
    Rakovník