Císařův vzdor

Kaisertrutz, Görlitz/Zhořelec
Největší z bašt městského opevnění byla postavena roku 1490 na jeho nejzranitelnějším místě, u Reichenbašské brány. Svůj název získala při obraně města 1641. Od roku 1848 kasárna, od roku 1932 museum.
Bašta z Reichenbašské věže
© Ivan Grisa 04/2007
Graficke pismenko Bašta Císařův vzdor stojí na západním okraji středověkého města, okolí parkově upraveno. Nedaleko městské divadlo a centrum novodobé části města – náměstí Postplatz (Poštovní) a Demianiplatz (Demianiho). Uvnitř hlavní exposice městského musea, v jeho pokladně i vstupenky na Reichenbašskou věž.

Bašta Kaisertrutz (Císařův vzdor) ve Zhořelci
    Objekt původně nazývaný Bašta u Budyšínské brány vznikl pro posílení obrany nejzranitelnějšího místa městského opevnění roku 1490. Veliká bateriová bašta s centrální vížkou bránila přístup k bráně na západním okraji města, kterou nechránila ani řeka, ani svažitý terén. Při obraně města roku 1641 získala po císařských obráncích svůj dnešní název. Po likvidaci hradeb roku 1848 se změnila na kasárna, získala východní portikus a dvě křídla. Rovněž

Ivan Grisa, dle E. H. Lemper, Görlitz - eine historische Topographie, 7.2. 2009