Původně protestantská motlitebna z let 1600–1605, vystavěn Kryštofem Maušvicem z Armenruhe. V interiéru manýristická výmalba, ne zcela odkrytá. Pod presbytářem hrobka, kde jsou pochováni členové rodů Nostitz-Rienek.
kostel Nejsvětější Trojice
© Milan Caha 01/2009
Graficke pismenko Původně goticko-renesanční protestantský jednolodní kostel s polygonálním presbytářem a věží nechal v letech 1600–1605 vystavět tehdejší majitel Rokytnice, příslušník šlechtického rodu z Lužice Kryštof Maušvic z Armenruhe. Kostel byl původně prostý, vnější bílé stěny zdobila pouze profilovaná římsa, ostění oken a portálů má goticko-renesanční tvarosloví. Interiér byl ozdoben manýristickou výmalbou, která však není zcela odkryta a konzervovaná. Pod presbytářem je hrobka Maušviců a rodu Nostitz-Rienek, kteří získali Rokytnici krátce po dokončení kostela a vlastnili ji do prvé třetiny 20. století. V presbytáři je renesanční náhrobník Joachima Maušvice a sarkofág Jana Ignáce z Nostitz. Oltář raně barokní.
Milan Caha (zdroj: Poche E., Umělecké památky Čech, 3. díl, Academia, Praha 1980), 3.1. 2009