Hrady.cz
Větrný mlýn byl do Určic přemístěn z Plumlova v letech 1804–1805 a znovu postaven mlynářem Martinem Trbicou. Zničen při větrné bouři roku 1954.
Určice - větrný mlýn - Dnešní pohled na místo, kde stával větrný mlýn. Mezi stromy je vidět kostel.
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Na západním okraji obce Určice v prostoru u Zámčiska, za dnešními novostavbami, stával v minulosti větrný mlýn. Jednalo se o dřevěnou stavbu německého typu větrného mlýna, který se mohl otáčet kolem své osy za směrem větru. Stavba z počátku století však vzala za své a dnes po ní není památky. Ani místní často nemají potuchy, že za humny mívali větrný mlýn.

historie

V roce 1804 postavil mlynář Martin Trbica na návrší směrem k Alojzovu větřák – větrný mlýn, který sem přenesl z Plumlova. Byl to celodřevěný mlýn německého typu zhotovený v druhé polovině 18. století a mlelo se v něm až do 1. světové války. Bohužel byl mlýn zničen větrnou bouří roku 1954. Autorem originálních snímků mlýna je Jaroslav Votruba.