Hrady.cz
Malínská skála nad obcí Milovy, součást CHKO Žďárské vrchy, byla jako PP yvhlášena v r.1976. Vznikla magmatitickýmy a biotickýmy procesy ve straších čtvrtohorách. Mrazovým zvětráváním se na skalních stěnách vytvořily puklinové jeskyňe.
Lesní cesta pod vrcholem od Milov
Graficke pismenko Malínská skála se vypíná ve výšce 811 m.n.m. nad Milovským rybníkem. Je jedním se 49 maloplošných chráněných území v oblasti CHKO Žďárské Vrchy. Přírodní památka Malínská skála je pro svojí dostupnost po červené turistické značce hojně navštěvovaná nejen horolezci, ale i turisty, cyklisty a v zimním období dokonce i běžkaři. Nejbližším dalším skalním útvarem je Drátenická skála (PP) vzdálená jihovýchodně pouhý 1 km a dále pak Lisovská skála (PP) vzdálená západně 3,5 km po červeně značené turistické cestě.
Z Malínské skály je nádherný rozhled na Blatiny, Křižánky, Samotín, Buchtův kopec, Sněžné, Paseckou skálu, Drátnickou skálu a Čtyři Palice.
Tomáš Marek, 1.3. 2007

historie

Skalní útvary vznikly migmatickými a biotitickými procesy mrazového zvětrávání ve straších čtvrtohorách. PP (přírodní památka) Malínská skála byla vyhlášena 29.1.1976 usnesením Rady ONV Ždár n.S. č. 22/13 a potvrzena plénem ONV Ždár n.S. 16.4.1987na výměře 5,87 ha. Je součástí CHKO Žďárské vrchy.

popis

Vypreparované skalní útvary tvoří řadu, která se obloukovitě stáčí okolo vrcholu v délce 200 m. Nejmohutnější skalní útvar Výspa má výšku 20 m. Na stěnách skal vznikly v důsledku zvětrávání skalní výklenky a 3 m hluboká puklinová jeskyně. Při zakončení skalního hřebene se nalézá na svahu balvanový proud. Skály a sutě jsou porostlé lišejníky. Z vyšších rostlin zde najdeme hlavně smrk, buk a borovici. V korunách stromů hnízdí např. datel černý.