Malínská skála nad obcí Milovy, součást CHKO Žďárské vrchy, byla jako PP yvhlášena v r.1976. Vznikla magmatitickýmy a biotickýmy procesy ve straších čtvrtohorách. Mrazovým zvětráváním se na skalních stěnách vytvořily puklinové jeskyňe.
Pohled z nejvyššího vrcholu Malínské skály
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Malínská skála se vypíná ve výšce 811 m.n.m. nad Milovským rybníkem. Je jedním se 49 maloplošných chráněných území v oblasti CHKO Žďárské Vrchy. Přírodní památka Malínská skála je pro svojí dostupnost po červené turistické značce hojně navštěvovaná nejen horolezci, ale i turisty, cyklisty a v zimním období dokonce i běžkaři. Nejbližším dalším skalním útvarem je Drátenická skála (PP) vzdálená jihovýchodně pouhý 1 km a dále pak Lisovská skála (PP) vzdálená západně 3,5 km po červeně značené turistické cestě.
Z Malínské skály je nádherný rozhled na Blatiny, Křižánky, Samotín, Buchtův kopec, Sněžné, Paseckou skálu, Drátnickou skálu a Čtyři Palice.
Tomáš Marek, 1.3. 2007

historie

Skalní útvary vznikly migmatickými a biotitickými procesy mrazového zvětrávání ve straších čtvrtohorách. PP (přírodní památka) Malínská skála byla vyhlášena 29.1.1976 usnesením Rady ONV Ždár n.S. č. 22/13 a potvrzena plénem ONV Ždár n.S. 16.4.1987na výměře 5,87 ha. Je součástí CHKO Žďárské vrchy.

popis

Vypreparované skalní útvary tvoří řadu, která se obloukovitě stáčí okolo vrcholu v délce 200 m. Nejmohutnější skalní útvar Výspa má výšku 20 m. Na stěnách skal vznikly v důsledku zvětrávání skalní výklenky a 3 m hluboká puklinová jeskyně. Při zakončení skalního hřebene se nalézá na svahu balvanový proud. Skály a sutě jsou porostlé lišejníky. Z vyšších rostlin zde najdeme hlavně smrk, buk a borovici. V korunách stromů hnízdí např. datel černý.

přírodní scenerie
     Žďár nad Sázavou  (ZR)