Rozsáhlé zříceniny got. hradu. Založen ve 2.pol. 13.stol. Balašovci. Ve 2.pol 15.stol a na poč. 16.stol. mohutně opevňován a přestavován. Za Thurzů koncem 16.stol. výrazně renes. přestavěn. Počátkem 18.stol. ponechán osudu a změnil se ve zříceninu.
Graficke pismenko Rozsáhlá zřícenina druhého největšího slovenského hradu dominující výraznému skalnatému vrcholu Cibuľník (633 m) v severovýchodní části Súľovských vrchů.
Hrad Lietava je tvořen mohutnými, poměrně zachovalými zříceninami hradu, v jehož zdech můžeme názorně vidět vývoj od raně středověkého skalního hrádku 13. století, až po mohutnou renesanční pevnost ze 16. století, která byla opuštěna až v 18. století.
Zřícenina je nejsnáze přístupná z obce Lietava, místní část Majerovec, odkud lze snadno po modré turistické značce hrad zdolat. Naskýtají se odsud i nejkrásnější výhledy na hrad.
Hrad je celoročně volně přístupný, avšak s varováním na zvýšené riziko nebezpečí pádu.

Historie hradu Lietava
    Nejstarší historie Lietavského hradu je dodnes opředena mlhou tajemství. Podle prastaré pověsti stávalo na místě dnešního hradu místo, kde se konaly oběti slovanské bohyni Ladě, v některých pramenech označované i jako Lietva. Pravděpodobnější však je, že hrad získal název podle říčky Rajčianky tekoucí nedaleko hradu. V minulosti se totiž nazývala Letava. Dle skutečnosti byl Lietavský hrad, označovaný někdy jako Bílý zámek, postaven ve 2.

Jan P. Štěpánek podle M. Slámka: Kamenní strážcovia, Bratislava 2004, 10.4. 2007
    Majitelé hradu Lietava
    1321 Matúš Čák Trenčianský (+ 1321) - Ondrej de Lithwa 1342 - 1360 – Ludovít I. 1360 – 1369 - Štefan Bebek z Plešivca (kuriální soudce) 1369 – 1401 - Ladislav Bebek z Plešivca (syn předchozího) /komorný pokladník, + 1401/ 1401 – 1397 - Jan Bebek z Plešivca (syn předchozího) 1397 – Sandzivogius, též Sedziwoj z Ostrogu (kališský palatín) 1407 - Leustach a Peter z Jelšavy 1410 – Jan Bebek z Plešivca (opět) 1418 – Ctibor ml. ze Ctiboric

archiv Jiřího Tichánka, 14.11. 2007

Popis hradu Lietava
    Nejstarší část hradu, jádro hradu, tvoří tzv. Horní hrad, jemuž dominuje torzo staré obytné a strážní věže v jižní části, čili směrem k přístupové šíji. Za věží se krčil hradní palác (severovýchodní část nádvoří) a nádvoří obehnané vysokou zdí přizpůsobenou tvaru skalního hřebene. Ve východní části jádra hradu byla na skalnatém jazykovitém výběžku umístěna gotická hradní kaple, dnes pouze polovina torza původní kaple. V průběhu staletí bylo i

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko