Kúria (skromnější šlechtické sídlo) původně obdélníkového půdorysu byla založena zřejmě někdy v 16. století. V 18. a poté v 19. století byla upravena. Dnes je tato drobná historická stavba bez využití a chátrá.
© Luděk Vláčil 07/2017
Obec Trebostovo se nachází na Slovensku v Žilinském kraji asi 9 km jihozápadně od okresního města Martin. Nejvýznamnější památkou Trebostova je monumentální renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ [nesprávně však zámok] - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Z křižovatky před Révaiovským kaštělem vycházejí modře a žlutě značené turistické trasy. Nedaleko zámku, při začátku ulice Na Vršku vedoucí k místnímu hřbitovu, stojí malá, dnes značně zchátralá kúria (skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku {zámek případně tvrz}).
historie

Trebostovo se poprvé vzpomíná v roce 1262, kdy se uvádí jako terra Treboztou v sousedství osady Trnovo. V té době patřilo Petrovi, hontianskému županovi. V roce 1360 se jako majitel vsi uvádí Jan, syn Štěpána Serafína s přídomkem (de Trebosto) z Trebostova, který zemřel před rokem 1381 bez mužského potomka. V roce 1383 darovala královna Marie majetek Martinovi a Janovi, synům Egídia z liptovského Šoldova (de Choldo). Poté zde měli majetek páni ze Štiavnice, od nichž je po roce 1488 získal Matej z Čeče a jeho příbuzní. V těch dobách již na území Trebostova stávala tvrz, na jejímž místě později vznikl Révaiovský kaštěl (zámek). Od konce 15. století bylo Trebostovo součástí panství hradu Blatnica, které se v roce 1540 stalo majetkem rodu Révaiů (slovensky Révaiovcov, maďarsky Révay). Roku 1545, při dělení blatnického panství, získal část majetku zahrnující Trebostovo, Štefan, čímž vznikla trebostovská linie Révaiů. Zřejmě…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.trebostovo.sk/cms/, https://www.turieconline.sk, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, Blanka Puškárová, Eva Križanová, Bratislava 1990, Šport. a další, 9.11. 2017

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Slovensko, Žilinský,  Martin  ( MT ),