Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Hengst, Kobylí hlava

hrad Hengst

Kobylí hlava
Dnes jsou viditelné pouze terénní náznaky po zaniklém hrádku, především oválný hluboký příkop s následným valem. Historie hradu není známá. Plnil zřejmě funkci strážního či opěrného opevněného bodu v blízkosti hradu Třemšín.
© Luděk Pitter 07/2005
Graficke pismenko Půjdete-li po žluté od hradu Třemšín, dojdete po 2,5 km k místu zaniklého opevněného objektu, po kterém do dnešních dnů zůstaly zachovány pouze terénní náznaky. U rozcestníku jistě nepřehlédnete centrální pahorek na němž byla situována nejspíše čtvercová stavba. Centrální pahorek obklopuje po obvodu mírně oválný i dnes až několik metrů hluboký příkop s následným valem, od kterého při jeho západní části začíná prudce klesající stráň. Přístup od východu (od rozcestníku) je možný přes přerušený příkop. Příkop má náznak přerušení i uprostřed jižní strany. Na severní straně jsou příkopy a valy méně znatelné a v severovýchodním směru je jen klesající stráň. ...

historie

Bohužel o hrádku Hengst nejsou žádné historické zprávy, které by mohly ozřejmit jeho význam či dobu vzniku. Proto veškeré údaje o vzniku či významu tohoto místa je třeba pokládat pouze za spekulativní. V některé literatuře je zaniklý hrádek Hengst nazýván Kobylí hlava. Ve starých mapách je vrch, na kterém leží hrádek mylně nazýván Kobylí hlava a to může být příčinou používání tohoto druhého názvu. V nových mapách již název Kobýlí hlava pro