Moje místa 0
Velký vodní mlýn na Mlýnské strouze (umělé pravé rameno Dyje mezi Krhovicemi a Hevlínem). Poprvé zmiňován 1512, dnešní podoba z počátku 17. století. Od roku 1974 musejní exposice, mlýnské zařízení svezeno z jiných objektů jižních Čech a Moravy.
Mlýn od jihovýchodu
© Ivan Grisa 08/2005
Graficke pismenko Starý vodní mlýn, dnes kulturní technická památka se nachází v obci Slup na Mlýnské strouze. Ze Znojma je to pěkný výlet na kolech a lze pokračovat dále do Jaroslavic, kde je rozsáhlý zámek.
Samotný mlýn je renesanční budova, připomínající spíše panské sídlo. V expozici lze shlédnout vývoj mlynářské techniky.

historie

Mlýnská strouha je součástí jedné z nejstarších vodních staveb na Moravě a milovníkům vodních děl jistě připomene Zlatou stoku na Třeboňsku. Nejstarší část doložená již z počátku 14 století je vyvedená z řeky Dyje u Krhovic (kanál Krhovice – Hevlín, nebo též krhovicko-jaroslavický vodní náhon). V 16. století byla vybudována Mlýnská strouha až ke Slupi, která pokračuje k Jaroslavicím, kde napájí soustavu rybníků a v 19 stol. byla protažena až k