Socha sedícího T. G. Masaryka byla znovuodhalena 7.3.1990. Původně šlo o kopii části sousoší Fr. Fabiánka z r. 1928 z Karviné - Dolů, zničeného v době 2.sv. války. Socha byla odlita z bronzu a odhalena 28.10.1948 na původním místě. Později přemístěna a dána do depozitáře v Č. Těšíně.
Graficke pismenko Pomník T. G. Masaryka ve Fryštátě - Karviné má nezvyklou podobu a zajímavou historii. První pomník presidenta byl odhalen v roce 1928 u měšťanské školy v Karviné - Dolech. Jednalo se o dílo akad. sochaře Františka Fabiánka z Brna. President byl znázorněn v sedící poloze v nadživotní velikosti. Součástí pak byli tři horníci jako představitelé domácího odboje a symbol práce v kraji a tři legionáři - ruský, francouzský a italský jako představitelé zahraničního odboje, státní znak a nápis T. G. Masaryk, to vše z bronzu, podstavec byl z leštěné žuly. Tehdejší cena monumentu stála 136 000 K. Za 2. sv. války byl pomník ...