Hradiště

Holý vrch, Ve Styčí
Výšinná archeologická lokalita v nadmořské výšce 282 m nad mořem byla osídlena již od doby halštatské až do doby hradištní. Nachází se na nevysokém svahu východně od obce a její existence souvisí s ostatními podobnými místy v Poohří.
Graficke pismenko Nevelká obec Opočno v údolí potoka Hasiny má asi 120 obyvatel a leží na vedlejší silnici odbočující ze silnice II/225 v Jimlíně k jihu. Na území obce se nachází železniční zastávka Opočno u Loun na trati 126 Most-Louny-Rakovník. Popisované hradiště se nacházelo na návrší nad východním břehem Hasiny. Obchází ho modře značená turistická trasa od Nového hradu v Jimlíně pokračující přes Konětopy ke zřícenině hradu Pravda.
12.3. 2019

historie

Výšinná lokalita, zvaná též místními Holý vrch nebo Ve Styčí, je ze západní a severní strany chráněna prudkým, skalnatým srázem. Na východě a jihu se jedná o pozvolný svah s náznaky valu. Povrchový sběr, zahájený v letech 1976 až 1977, pak 1980 až 1981, zaměřený geodety v roce 1981, odhalil zlomky halštatských a slovanských střepů. Ty druhé jsou, podobně jako nálezy z nedalekých Hřivic či Kličína u Žatce, datovány do 8. století našeho letopočtu

Archeologické rozhledy 1999 - Ivana Pleinerová, Pravěké památky Čech - kolektiv, 24.2. 2019

hradiště