klauz Čurábka

klauz na potoce Čurábka
Vodní nádrž, užívaná při plavení dřeva, byla vybudována na potoce Čurábka v 19. století. Nádrže, tzv. klauzy, umožňovaly zvýšení průtoku na potocích tak, aby se dalo splavit dřevo až k pilám a hutím. Opraven r. 2008. Jedna z největších v Beskydech (objem 5 200 kubíků).
mladší přepad klausu
© Jan P. Štěpánek 09/2013
Graficke pismenko Jedna z největších a opravených nádrží k plavení dřeva, tzv. klauzů či splavovacích nádrží, je na potoce Čurábka v obci Bílá. Potok je přítokem potoka Smradlavy, na němž leží další klauz (cca 3 km) a jiný zachovalý klauz lze vidět i z cesty Bílá - Horní Bečva.
Klauz Čurábka o objemu 5 200 kubíků leží mezi masívem Kavalčanek a je lehce přístupný po asfaltové neznačené silnici z údolí Smradlavy asi 4 km od loveckého zámečku na Bílé. Nádrž pochází z 19. století, kdy podobné vznikaly po celých Beskydech a umožňovaly zvýšení průtoku tak, aby se dřevo dalo plavit až do Frýdlantu nad Ostravicí a dalších obcí s pilami a hutěmi v Podbeskydí. Po opravě v r. 2008 byla nádrž zarybněna pstruhem obecným.
Martin Kovář (doplněno redakcí), 24.9. 2013

technická památka