Tkalcovský kostel

Weberkirche, Zittau/Žitava
Pozdně gotický kostel z let 1488–1500 si postavil žitavský tkalcovský cech u západní brány do města. Stavbu postihla řada pohrom, zejména za třicetileté války, současná podoba je výsledkem opravy roku 1889. Obklopen hřbitovem s řadou historických náhrobníků (nejstarší dochovaný 1580).
Kostel od západu

Tkalcovský kostel (Weberkirche) v Žitavě

Graficke pismenko Pozdně gotický kostel z let 1488–1500 si postavil žitavský tkalcovský cech u západní brány do města. Jako původně katolický byl zasvěcen Nejsvětější Trojici. Stavbu postihla řada pohrom, zejména za třicetileté války, po níž byl opraven do roku 1659. Tehdy byl na jeho střeše znovu vztyčen jezdec, v němž je zavěšen nejstarší dochovaný žitavský zvon z roku 1493. Současná podoba kostela je výsledkem opravy roku 1889 (nové portály na jihu, severu i hlavní na západě, plochý strop).
Kostel je obklopen hřbitovem s řadou historických náhrobků (nejstarší dochovaný z roku 1580).