Renesanční síňové trojlodí s trojbokým závěrem a strmou sedlovou střechou vystavěl před r. 1580 Ambrož Vlach. Kolem kostela hřbitov s renesanční zvonicí z konce 16. stol. a barokní kostnicí z l. 1770–74. Pohřben je zde skladatel Bohuslav Martinů.
pohled od jihovýchodu
Graficke pismenko Renesanční hřbitovní kostel byl vystavěn před rokem 1580. Jako jeho stavitel je uváděn Ambrož Vlach. Opravován byl několikrát – nejvýraznější opravy proběhly v letech 1658, 1885, 1890. Kolem kostela je hřbitov, na kterém stojí renesanční zvonice a barokní kostnice. Pohřben je zde hudební skladatel Bohuslav Martinů.

Zvonice
    Zděná hranolová zvonice byla postavena pravděpodobně současně s kostelem. Jedná se o patrovou stavbu na půdorysu obdélníku. Na omítce jsou viditelné pozůstatky psaníčkových sgrafit. Ve zvonici visí zvon zasvěcený sv. Michalu, odlitý v roce 1598 mistrem Eliášem z Hradce nad Labem (Hradce Králové).
    Kostnice
    Barokní zděná kostnice stojí v jihovýchodním koutě hřbitova. Byla postavena v letech 1770–74 místním polírem N. Tylem. Stavba má čtvercový půdorys a zkosená nároží. Vnitřek je sklenut českou plackou. Na stěně se dochoval nápis “Pomni o poczestny na popel nass jenž wnitř odpočiwa”.

popis

Síňové trojlodí má téměř čtvercový půdorys. K němu přisedá užší, trojboce zakončený presbytář s opěráky. Při jižní i severní straně lodi jsou dodatečně přistavěné čtvercové předsíňky, u severní předsíňky je šnekové schodiště na kůr a půdu. Sakristie na severní straně kněžiště byla přistavěna okolo roku 1658 (nebo 1690). Střecha je sedlová, značně strmá, zakončená věžičkou, na jejímž vrcholu je umístěna z plechu vysekaná Smrtka s napřaženou kuší.

Pardubický kraj
     Svitavy  (SY)