Farní kostel města Vimperka připomínán za pánů z Janovic roku 1365, část zřejmě starší. Přestavba počátkem 16. stol., úpravy v 18. a 19. stol. V sousedství velká zděná zvonice – městská věž.
Kostel a zvonice od západu
© Ivan Grisa 09/2009
Graficke pismenko Kostel je přístupný během bohoslužeb (pravidelně v neděli od 8.30 a 18.00). Vstup na městskou zvonici lze zajistit v městském informačním středisku (náměstí Svobody 42, tel. 388 402 230, e-mail: infocentrum@mesto.vimperk.cz).

Kostel Navštívení Panny Marie ve Vimperku a městská zvonice
    Stavba kostela byla zřejmě jedním z prvních počinů při přenesení tržního sídliště do lépe hájitelné polohy na návrší proti hradu. Části zdiva věže a lodi pocházejí snad z konce 13. století, kostel se poprvé připomíná roku 1365, někdy v té době byl rozšířen a upraven ve venkovské variantě vrcholné gotiky. Ještě roku 1405 se nazývá novým. Od roku 1500, kdy byla přistavěna kaple sv. Anny na severní straně lodi, probíhaly v kostele rozsáhlé úpravy,

Navštívení Panny Marie

Prachatice  (PT)